Fråga: Vi har ett barn på fem och ett halvt år som är väldigt socialt, verbalt och utåtriktat men hen har väldigt svårt med uttal. Vi inom familjen och dagis förstår hen men det är bokstäverna k, g, s, d, r, f som hen har svårt med. Hen är däremot väldigt duktig på att förklara sig när vi inte förstår vilket ord hen säger.

Vi har även gått 3 gånger hos en logoped som vi har tjatat oss till inom Bvc som sen avbokade senaste mötet för 3 månader sen och vi har sökt henne utan svar. Vi tycker detta är väldigt jobbigt, eftersom vårt barn på senare tid har börjat bli retat för sitt uttal. Tyvärr så känner vi att den logopeden som vi har varit hos inte är rätt för vårt barn eftersom hon bara ignorerat oss.

Vi behöver verkligen hjälp och vi vet inte vart vi ska vända oss. Kan ni på något sätt ge oss råd hur vi ska gå tillväga?

Tacksam för svar!

Svar: Vad tråkigt att det inte har fungerat med er logoped. Utifrån det du beskriver låter det som att ni skulle behöva stöd av en logoped. Ni kan försöka få kontakt med en annan logopedmottagning, beroende på var i Sverige ni bor (det finns ju inte alltid så många att välja på). Det finns saker ni kan prova hemma och jag ska försöka guida er genom några steg. Innan ni börjar tycker jag att ni ska prata om det här med ert barn. Fråga om hen tycker att det är ett problem och om det är ett problem kan ni prata om att ni föräldrar ska försöka hjälpa hen med det. Avdramatisera så mycket som det går. Alla har saker man är bra på och saker man behöver jobba lite extra med.

  1. Börja med att lyssna efter ljuden. Det är viktigt att barnet kan höra ljuden för att kunna veta när de ska användas. Att kunna höra skillnad är också en viktig del i läsutvecklingen. Kan ert barn höra skillnad mellan bokstavsljuden? Kan hen höra om ett ljud finns i ett ord och i så fall var i ordet det finns; början, mitten eller slutet? Använd bilder för ljuden, ni har kanske fått bilder från er logoped? Logopeder brukar använda något som kallas praxisalfabetet där varje bokstav har en bild som illustrerar hur den låter (läs mer och ladda ner alfabetet här). Om ert barn kan bokstäverna kan man använda bilder för dessa men fokusera på hur bokstäverna låter och inte vad de heter (ex. bokstaven ”ess” låter ”sssss”, bokstaven ”kå” låter ”k”). Med hjälp av bildstöd kan ert barn peka ut vilket ljud hen hör.
  2. Ställ ljuden i kontrast till varandra. Om hen exempelvis uttalar K som T kan ni börja med att lyssna efter just de ljuden (ex. Ko - börjar det på K eller T? Tomte – börjar det på K eller T?). Fokus ska hela tiden ligga på hur bokstäverna låter och inte på bokstavsnamnen. Gör det till en lek, kanske en skattjakt på väg hem från förskolan där ni kan samla på ord som börjar på olika bokstavsljud.
  3. När ert barn är proffs på att höra skillnad mellan ljuden kan ni gå vidare till uttal. Prata om var i munnen ljuden sitter och fundera över var tungan ska vara. Exempelvis uttalas K och G långt bak i munnen medan T och D uttalas långt fram. Det finns en app som heter ”Se bokstavsljuden” som är bra att använda. Spegel kan också vara bra för att ert barn ska kunna härma hur du som förälder formar munnen. Gå sakta fram och fokusera på några ljud i taget. Utifrån de ljud som du har nämnt ovan skulle jag ta dem i följande ordning (fortsätt att ställa dem som kontrast mot varandra): K och T, G och D, S och F. Avvakta med R. R är det ljud som brukar komma sist i utvecklingen och är helt okej att inte kunna förrän vid 6 års ålder. Om det blir aktuellt att träna på R senare har jag skrivit ett inlägg om det här
  4. Börja uttala ljuden i ord. Välj till en början ord som börjar på bokstavsljuden. Använd gärna orden som ni hittade i skattjakten. Räkna med att det här tar tid och gå inte för snabbt fram. Ett belöningssystem kan vara bra att använda, såsom att sätta in stjärnor i en bok för varje gång ni har provat att säga orden (oavsett om det blir rätt eller fel). Går det bra och barnet klarar att säga orden kan ni prova att säga ord som har bokstavsljuden i mitten eller i slutet.

Hoppas att ni får nytta av tipsen och att ni får kontakt med en annan logoped framöver om uttalet inte ger med sig!