mamborado

21 oktober, 2016
Idag lanseras språkspelet Mamborado i Sverige. Appen har skapats av logopeden Amelie Grape, spelutvecklaren Arthur Onoszko och affärsutvecklaren Peter Forsman. Visionen är att på ett effektivt sätt hjälpa barn i förskoleåldern att utveckla sitt språk med hjälp av digital teknik. Utvecklingen av appen startade 2015 med utgångspunkt i beprövade metoder och kunskaper från logopedin om hur barn bäst utvecklar sin språkliga förmåga.

Ladda ner pressbilder HÄR.

– Jag har länge sett hur spel och lek kan användas för att underlätta i barns inlärning. Det som gjorde mig förvånad var att utbudet av appar för språklig träning var så litet och begränsat. Alla barn behöver språklig stimulans, oavsett om de har språkliga svårigheter eller inte, säger Amelie Grape, logoped och produktansvarig för Mamborado.

Mamborado lanseras till iPad i två versioner; en version som riktar sig till barn i förskoleåldern, och en version som är speciellt framtagen för logopeder. Hela spelet är gratis för alla logopeder, och för privatpersoner finns en mängd kostnadsfria övningar. Utöver dessa kan ytterligare övningar låsas upp genom att man betalar via appen.

I språkspelet får barnen följa med huvudkaraktären Mambo på hans expedition genom språket. Mambo måste gömma sig för monster, hoppa mellan flottar och piratskepp samt hitta sin väg genom sagoskogen. För att lyckas med detta ber Mambo barnen om hjälp och tillsammans tar de sig igenom språkliga hinder samtidigt som barnen tränar språkets grunder på ett lekfullt sätt.

– En stor utmaning i utvecklingsarbetet har varit att kombinera lek och lärande utan att kompromissa på bekostnad av någon av dem. Med Mamborado har vi lyckats hitta en speluppbyggnad som tilltalar barn, där vi integrerat metoderna för språkträning som vi vet fungerar. Långsiktigt hoppas jag att Mamborado kommer att kunna ändra på hur vi ser på spel och lärande. Kan vi kombinera lek med lärande så är det inte bara roligare, utan ofta ett effektivare sätt att träna upp en ny förmåga, säger Peter Forsman, affärsutvecklingsansvarig för Mamborado.

Amelie Grape har länge varit engagerad i frågor kring barns språkutveckling. Insikten i hur teknik kan användas för att underlätta för barns utveckling fick Arthur Onoszko och Peter Forsman att engagera sig, och prototypen till Mamborado började ta form. Finalen i Forum för Välfärds tävling APPlicera Hälsa och innovationsbidraget från Vinnova blev ett kvitto på att Mamborado behövs.

– Barn spenderar allt mer tid framför läsplattor och Mamborado visar hur spelande kan kombineras med språkutveckling på ett sätt som tilltalar barn. Språket är en så viktig del i allt vi gör i livet. När vi lär oss nya saker och tolkar det som händer i vår omvärld eller umgås med vänner är det ofta via språket, säger Amelie Grape.

Faktaruta: Mamborado
– Mamborado är till för barn i förskoleåldern men kan också användas av äldre barn som är i behov av språkträning.
– Ca 5–7% av alla barn i förskoleåldern har någon form av språksvårighet.
– Bland skolbarn är det ungefär 1–2% som har kvarstående språksvårigheter.
– Språkliga svårigheter bör behandlas hos en logoped.
– Barn med språkliga svårigheter behöver träna språket flera gånger i veckan.
– Mamborado lanserades på svenska den 21 oktober, 2016.

Om Mamborado
Mamborado utvecklades med visionen att med hjälp av digital teknik ge alla barn möjligheten att effektivt träna sina språkliga färdigheter. Språket är en viktig grund för all typ av inlärning och en god språkutveckling är en förutsättning för en bra start i livet. Språkspelet Mamborado är byggt på beprövade metoder där barn kan träna sitt språk på ett roligt och effektivt sätt. Mamborado är utvecklat av spelstudion Lingo.
Läs mer på www.lingostudios.com