Fråga: Mitt barn är snart 12 månader och har fortfarande inte börjat jollra med konsonanter, ex dada, baba, mama. Hen känns dock väldigt medveten och kan vinka, visa var lampan är, mamma, pappa osv. Hen visar även tydligt vad hen vill ha genom att sträcka sig efter det. Hen låter också mycket, dock mer vokalljud och inget typiskt joller.

Vi har kollat hörseln och den är ngt nedsatt, hen har vatten i mellanörat vilket ska åtgärdas inom 2 veckor. Öronspecialisten menade dock att den inte är så pass nedsatt att den borde påverka jollret. Man ser att hen försöker forma ord med läpparna ibland men det kommer inget ljud. Hen dreglar även otroligt mycket.

Bör vi vara oroliga? Kan man gå till logoped med en 12 månaders?

Svar: Det låter mycket positivt att ditt barn kommunicerar och tydligt kan visa vad hen vill. Det är svårt att veta hur mycket vattnet i öronen påverkar just ditt barns talutveckling. Man kan absolut gå till logoped med ett 12 månader gammalt barn. Jag rekommenderar att ni kontaktar BVC och ber om en remiss till logoped. Beroende på var i landet ni bor kan väntetiderna variera mycket. Logopeden kan göra en bedömning av tal, språk och oralmotorik och kan avgöra om ert barn behöver fler insatser eller om det är normalt för åldern.

Lycka till!