Fråga

Hej! Har ett barn på 4 år 6 mån som är långsam med sin språkutveckling. När hen var fyra år besökte vi logopeden i orten. Hen hade väldigt bra ordförråd och kunde samtala till viss mån med logopeden. Logopeden ansåg att barnet inte behövde extra stöd men vi skulle tillbaka i april i år. Finns det något för mig som förälder för att hjälpa hen? Hen har svårt att hitta meningar. Spontant kan hen säga tex jag vill ha gå ut och åka i backen. Men frågar jag sen vad vi har gjort idag får jag allt som oftast svaret "jag vet inte". Försöker man sedan luska så kommer svaret "åkt backe!". Jag har läst i 1177 att barn i denna ålder skall kunna berätta saker och återberätta historier. Men mitt barn är motvillig. Även om vi läst samma bok 100ggr vill hen inte berätta vad den handlar om. Hen vill inte berätta saker eller så kan hen inte hitta orden. Hur ska jag som mamma hantera och hjälpa?

 

Svar

Bra att du har tagit kontakt med en logoped och att ditt barns språkutveckling följs upp! Det låter som att ditt barn har ord i sitt ordförråd som hen har svårt att hitta eller plocka fram. I det vardagliga samtalet ställs höga krav på att vi snabbt ska kunna berätta saker och svara på frågor. Men om ett barn har svårt att hitta orden eller behöver mer tid på sig är det lätt att barnet blir blygt eller känner att det inte är någon idé att försöka. Ibland svarar barn ”jag vet inte” för att de ska få mer betänketid innan de svarar. Se därför till att inte stressa fram svar. Försök att skapa en stund varje dag när du (eller någon annan nära vuxen) och barnet i lugn och ro kan prata om något utan att bli avbrutna. Låt samtalet ta tid. Undvik att ställa för många frågor. Börja hellre samtalet med att berätta något om din dag och se vilken respons du får. Om barnets meningar blir fel använd passiv korrigering, det vill säga att du som vuxen upprepar det barnet sagt men korrekt (ex. ”ja precis, du menar…”). Undvik att påpeka att barnet säger fel eller att aktivt rätta barnet. Sammanfatta gärna det barnet berättar så kan hen själv säga till om du har missuppfattat något.

Det finns också en del konkreta saker som ni kan göra för att träna berättandet:

- När ni läser en bok som barnet känner till väl, prova att utelämna information och låta barnet fylla i. Du kan också prova att locka till berättande genom att ”spela dum” och berätta sagan helt fel för att se hur barnet reagerar då. Kanske försöker hen då berätta eller visa vad som blev fel.

- Det är ofta lättare att berätta med bildstöd. Ta kort på vad ni gör under en dag så kan ni sen på kvällen titta på bilderna och prata om vad ni gjorde, vad som hände och olika känslor som dök upp.

- Det finns några spel där man tränar på berättande, såsom Alias junior eller Med andra ord (för barn) som går ut på att ni turas om att beskriva något och låta den andra gissa vad det är (ex. det här är ett djur, som har fyra ben och säger voff). Det här går också att göra genom att lägga leksaker eller memorybilder (förslagsvis på djur) i en påse och turas om att berätta och gissa vilken leksak/bild den andra har.

- Lek ”Vilken ska bort?” som i Fem myror är fler än fyra elefanter. Använd saker ni har hemma, såsom leksaker, köksredskap, kläder. Prata om vilka som hör ihop och varför. Prata även om att saker kan höra ihop på olika sätt, antingen att de tillhör samma kategori (såsom att katt och hund är djur, päron och äpple är frukter) eller att de ser lika ut, exempelvis har samma färg eller form. Lägg ut fyra saker/bilder (t ex ett äpple, ett päron, en banan och en hund) och prata om vilken som ska bort och framförallt varför den ska bort. Det finns några appar som kan vara bra att använda, såsom Nallemix 1, men glöm inte att även här stanna upp och prata om varför saker hör ihop eller inte (ex. skor och tröja passar ihop för att de är kläder, men hunden passar inte in eftersom den är ett djur).

Lycka till!